Aleksandar Šapić: Srbija je danas najsnažnija još od pada komunizma!

„Mislim da je pozicija Srbije, još od raspada SFRJ, u svakom pogledu danas najsnažnija. Vojno, ekonomski, a naročito geopolitički“, poručio je u intervjuu za „Alo!“ Aleksandar Šapić, lider SPAS-a i predsednik opštine Novi Beograd.

– Odnosi i pozicija u odnosu na najsnažnije zemlje sveta su nam takođe, čini mi se, najpovoljniji, još od vremena pada komunizma na ovim prostorima.

Lideri smo kada je u pitanju masovna vakcinacija, naša vojska je najjača u regionu, na čemu bi trebalo poraditi?

– Ekonomija je uvek ključ svega. Snažna ekonomija podiže standard, razvija infrastrukturu, jača uticaj naše zemlje u Evropi i svetu, a naročito u regionu. Na tome je mnogo urađeno i na tome uvek treba raditi.

Primili ste kinesku vakcinu protiv koronavirusa, da li ste imali neka neželjena dejstva?

– Da, i revakcinu, i nisam imao nikakve negativne efekte.

Sve su glasnije priče da dolazite na mesto gradonačelnika Beograda, kako to komentarišete?

– Ako budem smatrao da to treba da komentarišem, oglasiću se.

Spremate li se za izbore u Beogradu, da li će SPAS na njih izaći samostalno ili je moguća koalicija?

– Videćemo.

Pregovarate li sa SNS-om?

– Sa Vučićem imam takav odnos da naše razgovore ne mogu da nazovem pregovorima. Kad odlučimo da nešto o tome treba da kažemo, to ćemo i uraditi.

Sa Vučićem ste u međuvremenu postali prijatelj, da li mu nešto zamerate i koje njegove poteze podržavate?

– Kad vam je neko prijatelj, onda, ukoliko imate nešto da mu zamerite, to ne radite javno. Što se podrške tiče, ukoliko je ona prava, najviše se pokazuje delima, a ne „velikim rečima“. Obično oni kojima su „puna usta“ lepih reči, kad zagusti o delima ni ne razmišljaju, a lepe reči nestaju ko rukom odnesene.

Upravo zbog Vučića na meti ste dela opozicije, predvođene Draganom Đilasom sa kojim ste nekada blisko sarađivali, kako reagujete na te kritike koje su često brutalne?

– Što se tiče optužbi „stručnjaka za politiku“, „analitičara“, najveći broj njih jako malo zna o ovom poslu i zaista me mnogo ne pogađaju. Uglavnom su plaćeni da brane nečiju politiku i to sa više ili manje uspeha i čine. I to je OK, ali kažem, ne vidim kod njih baš neko istinsko političko znanje. To je sastavni deo političke scene, pa nema šta da reagujem ili da se ljutim. Slično je i sa medijima. Skoro svi mediji danas jasno brane svoju politiku. Ako se vaša politika ne poklapa sa njihovim interesom, onda vas napadaju za sve, često iznoseći čak i notorne laži. Ukoliko se njihov interes pak poklopi sa vašom politikom, e onda vas brane. To su trendovi koji su i kod nas stigli iz „belog sveta“. Zanimljivo je samo da upravo oni koji su izrazito subjektivni sebe uvek nazivaju „objektivnim“ i „nezavisnim“, a sve ostale etiketiraju kao „plaćene“. Ali dobro, i na to sam se navikao.

Vaš stranački kolega Ratko Dmitrović je ministar, kako ocenjujete njegov učinak?

– On praktično još nije ni počeo da radi jer je trebalo skoro dva i po meseca da se oformi i registruje novo ministarstvo, usvoji sistematizacija i reše sve administrativne stvari. Sada kreće, i cilj je da u ovoj godini obiđe što veći broj gradova i opština i upozna se sa problemima ljudi, informiše narod o raznim stvarima iz njegove oblasti i ponudi im što više rešenja do kojih je ministarstvo došlo.

Svetski lideri u vakcinaciji i ekonomskim merama

Kako ocenjujete dosadašnji rad Vlade Srbije?

– Dve najvažnije stvari, koje su već mesecima jedinica mere uspešnosti u celom svetu, jesu prevazilaženje, sa što manje štete, ekonomskih posledica kovida i vakcinacija. Mi smo u obe oblasti u samom svetskom vrhu, u Evropi čak lideri. Mislim da to najbolje opisuje koliko je sama dražava, a time i Vlada, uspešna.

Izvor: Alo