Александар Шапић,
биографија

На седници Скупштине Српског патриотског савеза, одржаној 21. јула 2018. год, Александар Шапић је једногласно изабран за председника ове новоформиране политичке организације која ће убудуће наступати на републичком нивоу. 

Рођен 1. јуна 1978. године у Београду.

Ватерполом је почео да се бави 1984. године у ватерполо клубу „Црвена звезда“ у коме је прошао све млађе категорије. У ВК „Партизан“ прелази 1991. године а 1992., са непуних 14 година, дебитује за први тим Партизана. 1993. се враћа у ВК „Црвена звезда“ да би 1994. године каријеру наставио у ВК „Бечеј“. 2001. године одлази у Италију у ватерполо клуб „Камољи“ из ког након три сезоне прелази у ВК „Рари Нантес Савона“. 2006. године одлази у руски ВК „Штурм 2002“, где потписује уговор који га је учинио најплаћенијим играчем у историји ватерпола. 2009. завршава професионалну ватерполо каријеру.

КЛУПСКА КАРИЈЕРА

У богатој клупској каријери има 21 трофеј и то девет националних првенстава од којих је шест освојио у Савезној републици Југославији, два у Русији и једно у Италији. Освајач националних купова био је девет пута, са освојених седам купова СРЈ и два купа Русије. Трон Лиге шампиона освојио је једном, као и два одличја у ЛЕН купу. У периоду од 1996. до 2009. године освојио је 14 узастопних титула голгетера лиге, шест пута у СРЈ, пет у Италији и три пута у Русији.

Током клупске каријере постигао је 1.694 голова од којих је највећи број њих, чак, 924 постигао за клубове у СРЈ, у италијанској лиги мрежу је погодио 494 пута, а у Русији 276.

РЕПРЕЗЕНТАТИВНА КАРИЈЕРА

За национални тим Југославије као седамнаестогодишњак први пут је наступио у децембру 1995. Од тада до 2008. године играо је за наш државни тим. На самом почетку репрезентативне каријере са тимом Југославије освојио је два Јуниорска првенства Европе и то 1995. у Еслингену, као и 1996. године у Истанбулу. На оба такмичења проглашен је за најбољег играча и стрелца.

Прво велико такмичење на коме је наступио са 18 година за репрезентацију Југославије, биле су Олимпијске игре у Атланти 1996. године. Један је од ретких наших екипних спортиста који је четири пута учествовао на Олимпијским играма, освојивши једну сребрну и две бронзане медаље.

Са репрезентацијом Југославије, Србије и Црне Горе, а касније и Србије наступао је на 22 спортске манифестације, освојио 20 медаља, од којих пет на Европским првенствима, четири на Светским и три на Олимпијским играма. Најсјајнија одличја са Светког купа освојио је два пута, са такмичења Светске лиге има укупно пет медаља као и злато са Медитеранских игара одржаних 1997. године у Барију.

За националну селекцију постигао је 981 гол, два пута је проглашен за најбољег стрелца Олимпијских игара, четири пута је био најбољи стрелац Светског првенства и, такође, четири пута најбољи стрелац Европског првенства. На такмичењима Светске лиге најбољи стрелац био је четири пута, док је 2 пута ову титулу понео и са Светских купова. Tоком репрезентативне каријере осам пута је биран у идеалан тим на такмичењима на којима је учествовао, и то три пута на Европским и Светским првенствима као и два пута на Олимпијским играма.

Један је од најтрофејнијих и најуспешнијих спортиста у историји српског спорта, који је у целокупној играчкој каријери постигао, за сада недостижних, 2.675 голова. Најбољи је стрелац свих времена на просторима бивше Југославије.

РАД У СПОРТСКИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА

Поред трофејне ватерполо каријере, допринос српском спорту пружио је и кроз ангажовање у спортским организацијама. Председник ватерполо клуба „Црвена звезда“ био је од 2003. до 2004. године.

Након завршетка играчке каријере у италијанском клубу „Рари Нантес Савона“, за исти клуб наставља да обавља функцију спортског менаџера за европска такмичења у периоду од 2006. до 2014.године.

СПОРТСКО-ДРУШТВЕНА ПРИЗНАЊА И НАГРАДЕ

Захваљујући изузетној спортској каријери носилац је многобројних спортско-друштвених признања те је, између осталог, 2000. године проглашен за спортисту године Аутономне покрајине Војводина. Имао је ту част да два пута буде одликован Орденом Немање првог степена за заслуге у представљању државе и њених грађана. Први пут 2001. године а затим и 2004. Награду за најбољег спортисту у избору Олимпијског комитета Србије и Црне Горе добио је 2004., а годину дана касније, 2005. године, проглашен је за лауреата Октобарске награде Града Београда.

Више од деценије је важио за једног од најбољих играча света, а 2005. године званично је проглашен за најбољег светског ватерполисту.

Највеће спортско-друштвено признање које Спортски савез Србије традиционално сваке године додељује спортистима, спортским савезима и стручњацима који су својим резултатима обележили историју српског спорта и тиме афирмисали нашу земљу у свету, Мајска награда, додељена му је 2008. године. У 2010. години изабран је за трећег најбољег спортисту у 21. веку у избору ФИНА. Октобра 2016. године уручена му је повеља за допринос развоју и раду Спортске академије као награда за најуспешнијег студента од оснивања ове институције.

ХУМАНИТАРНИ РАД

Оснивач је Хуманиратне фондације – Буди хуман која је основана 9. априла 2014. године. Фондација Буди хуман бави се прикупљањем средстава за помоћ деци, одраслима, установама и удружењима. Фондација Буди хуман је врло брзо након оснивања израсла у једну од најкредибилнијих хуманитарних фондација у региону која за циљ има да помогне у лечењу и обезбеђивању неопходних терапија, пре свега деце. Од оснивања до сада, преко Хуманитарне фондације – Буди хуман прикупљено је више милиона евра захваљујући чему је велики број корисника Фондације успео да дође до неопходне медицинске помоћи као и да буде послат на адекватно лечење. 

У фебруару 2016. године све медаље које је освојио у играчкој каријери је преко сајта Хуманитарне фондације – Буди хуман приложио аукцијској продаји, а сав новац од продатих медаља биће уплаћен за лечења и терапије корисника Фондације. Добитник је великог броја признања за друштвено-користан и хуманитарни рад, којим су му многе институције у земљи исказале захвалност за све што је у области хуманитарног рада радио као активни спортиста, али и за хуманитарни рад којим је интензивније и одговорније наставио да се бави након играчке каријере.

ВАН СПОРТСКА КАРИЈЕРА

Дипломирао је 2003. године, магистрирао 2009. а докторирао 2012. године у области индустријског менаџмента. Био је помоћник градоначелника Града Београда од 2009. до 2012. године. За председника општине Нови Београд изабран је на изборима 2012. године, а реизабран на изборима 2016. И данас је актуелни председник највеће Градске општине у Београду.

2013. године формирао је своје удружење грађана “За наш град” са којим самостално наступа на општинским изборима 2016. године и односи убедљиву победу на Новом Београду. Својим деловањем и резултатима у политици постао је весник једног другачијег бављења политиком, усмереног на поље друштвене конструкције.

На београдским изборима 2018. године je био трећепласирани, са освојених нешто преко 9% подршке Београђана, а најбоље пласирана организација која је самостално наступила на изборима.

ПОРОДИЦА

Ожењен је, отац двоје деце. Живи и ради у Београду.

СТРАНИ ЈЕЗИЦИ

Говори руски, италијански и енглески језик.