Saopštenje sa medije Srpskog patriotskog saveza o dešavaju u Crnoj Gori

Srpski patriotski savez izražava veliku zabrinutost zbog onoga što se poslednjih 48 sati događa u Crnoj Gori.

Na žalost, nisu se ispunila naša nadanja da će se naći kompromisno rešenje i smiriti tenzije vezano za Zakona o zaštiti sloboda i prava nacionalnih manjina.
Odbijeni su svi amandmani, a bilo ih je preko sto na taj zakon, odbačeni svi apeli Srpske pravoslavne crkve, ignorisani otvoreni protesti celokupnog sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao i Svetog sinoda SPC i Patrijarha Srpskog.

Izražavamo veliku zabrinutost o situaciji u Crnoj Gori koja preti da eskalira u ono što niko od nas ne želi. U toku protekle noći lišeni su slobode svi poslanici prosrpskog Demokratskog fronta u Skupštini CG. Mnoge saobraćajnice ove republike su pod blokadom, narod u Crnoj Gori izlazi na ulice i postoji ozbiljna opasnost da dođe do nereda i sukoba koje niko od nas ne želi.

Zbog svega ovoga SPAS apeluje na vlast u Crnoj Gori da zaustavi antisrpsko delovanje i medijsku histeriju, pusti na slobodu uhapšene poslanike i učini sve što je moguće da se situacija smiri i neredi izbegnu.

SPAS poziva javne ličnosti i uticajne ljude našeg, srpskog naroda u Crnoj Gori, da ulože sav napor kako bi se sadašnja situacija, koliko god bila teška, smirila i na taj način izbegli mogući sukobi. Mir mora biti prioritet i nadamo se da će to svi u Crnoj Gori razumeti.
Srpski narod i Srpska pravoslavna crkva su u svojoj istoriji prevazišli i veće izazove, pa će tako prevazići i preživeti i ovaj.