Шапић: Наш улазак у Владу, није била тема разговора

Да бих сарађивао са неким морамо да се сложимо око основних начела везаних за спољну политику и праваца унутрашње политике. Ако се око тога усагласимо, наравно, под условом да је СПАС интересантан за СНС и да нас позову у Владу, онда бисмо могли да разговарамо колики наш удео у тиму треба да буде.

Ово, у разговору за „Новости“, после консултација са председником Александром Вучићем, каже председник СПАС и београдске општине Нови Београд Александар Шапић, и додаје:

Понуде да СПАС буде у Влади није било. Председник ме је известио о стању ствари у којe не можете да имате увид само из медија, борби са вирусом корона, Косову и Метохији, економији. А и ја сам му саопштио своје ставове и дао неке идеје и размишљања на те и неке друге теме. Упознат сам са детаљима преговора са Приштином, ситуацијом у региону, оним што нас чека на јесен.

Договор је да се поново видите. Шта ће тада бити теме разговора?

Неке партије су долазиле на консултације са јасним понудама шта желе да добију уколико уђу у Владу. Нисам разговарао на тај начин, нити ћу се тако понашати ни током следећег сусрета. Ако нас позову у Владу, а сложимо се око кључних начела, онда ћемо лако договорити све друго.

Значи, спекулације да је за вас већ резервисано место министра спорта нису тачне?

Нису. Јако смо далеко од те врсте разговора.

Шта би за вас био најважнији циљ Владе у којој бисте ви учествовали?

Најважнији циљ је да са што мање штете изађемо из ситуације, како здравствене, тако и економске. И по питању најразвијенијих земаља прогнозе нису добре, за Србију додуше су нешто боље, али не можемо ни ми проћи неоштећени, када је цео свет у рецесији.

А, питање Косова и Метохије? Kоји је ваш став?

Мислим да не може да постоји тежи моменат преговора од овог који нас је затекао после 20 месеци прекида, у тренутку када се дешавају геополитичке промене, избори у САД, велики процеси, а уз то ми се чини и да дијалог покушавају да ороче. Што се Косова и Метохије тиче, оно је формално данас по Уставу саставни део Србије и може да постане део неке друге државе само ако га се добровољно српски народ одрекне.

Уколико не буде постигнут договор о уласку у Владу како ће се ваша странка понашати у Скупштини?

Уколико будемо опозиција гласаћемо за оне законе који су, према нашој оцени, добри, и супротно. То што смо опозиција, не значи да смо а приори против свега. Били власт или опозиција гласаћемо за оно што сматрамо исправним. То смо доказали и у београдској скупштини. Гласали смо за промену статута града, иако једино Нови Београд није видео бенефите тог статута, пошто само нама градска власт није повећала буџет. Али нисам могао да будем против документа који је добар. Е сад, зашто је злоупотребљен у случају Новог Београда, питање је за неког другог, не за мене.

Рекли сте да бисте, да сте власт, забранили протесте. Како оцењујете борбу против короне?

Рекао сам сва масовна окупљања, не само протесте. Спортска, музичка, туристичка и политичка. У овим околностима не постоје окупљања која су битнија од спасавања живота.

Како коментаришете став дела опозиције да је српски парламент без опозиције?

Нећу да се бавим тиме. Парламент је такав какав је. Вероватно би био другачији да су још неке странке изашле на биралишта. Зашто нису, њихова је ствар. Једини сам који нисам ни нападао ни бранио бојкот. То је легитиман начин политичке борбе и за њега сносе одговорност лидери политичких партија које су га спроводиле.

Оцените потезе Савеза за Србију који се писмима обраћају Бриселу жалећи се на лоше изборне услове…

Што бих коментарисао друге политичке организације? Став о странцима сам рекао и њима самима на дијалогу пред изборе. Срамота ме је што један странац треба да буде медијатор разговора између два Србина.

Можете ли бирачима да обећате за шта сигурно у парламенту нећете гласати?

Не могу хипотетички да говорим о неким стварима. Када будем видео документа о којима треба да се изјасним, изнећу став.

НАЈВИШЕ МОГУ ДА ДАМ НА ЛОКАЛУ

НА Новом Београду сте победили СНС за један мандат. Ко ће формирати власт, можда и све три партије, уз СПС?

Није реално да буду све три партије на власти. Реалније је да коалицију направе две. Конститутивна седница је заказана за 7. септембар. Видећемо шта ће бити.
 

Да ли сте више за то да останете на локалу или мењате функцију?

Видећемо. Сматрам да и даље највише могу да дам у локалној самоуправи с обзиром на искуство које имам.

Извор: Новости